Her er du: Danmark Aarhus Amt Grundfør sogn Christen Nielsen Kop


Lidt om

 

Lidt om

Christen Nielsen Kop var gift 2 gange. Første gang med Anne Madsdatter. Da hun dør i 1782 i Grundfør, bliver Christen efterfølgende gift med Kirsten Christensdatter. Parret får en datter, Anne Christensdatter, født ca. 1791. Kirkebogen for Grundfør sogn er først tilgængelig fra 1814.

I folketællingen fra 1787 i Grundfør ses det, at Christen Nielsen Kop er 51 år og Kirsten Christensdatter er 29 år. Underligt nok er parret ikke i folketællingen i 1801. Christen er født ca. 1736, og Kirsten er født ca. 1758. Hvor de er født, og af hvem ved jeg ikke, men i skiftet efter Anne Madsdatter er der anført en gammel kiste med initialerne N P S. Det kunne godt være Christens far, der har haft denne kiste. I samme skifte arver sønnen, Niels Christensen, moderens kiste med initialerne A M D G.

Om Christen og Kirsten er født i Grundfør, står hen i det uvisse, men kigger man i skifteprotokollen for Haraldslund gods, kan man se, at Christen i 1768 på en auktion køber 6 hollandske stentallerkener. Han er altså i sognet i 1768. Hans bror, Søren Nielsen fra Haar, deltager også i den pågældende auktion.   

I 1829 er Anne Christensdatter og hendes mand, Jørgen Christensen Gammel, til et forhør, hvor Anne fortæller, at hendes far døde i 1812 og var den længstlevende. Det kan ikke bekræftes via kirkebogen. Ligeledes er det heller ikke til at vide, om hun husker rigtigt. 

Matrikelkortet viser de jorder, Christen Nielsen Kop ejede og placerngen af hans hus i Grundfør. 

Tilføjelse:

I 1777 dør Rasmus Nielsen Balle fra Vivild, Lyngå sogn. Christen Nielsen Kop og hans to andre søskende, Søren Nielsen fra Haar og Anne Nielsdatter, der døde i Vivild i 1777, er nævnt i skiftet. Hun døde fra  2 børn, Niels på 9 år, der kommer i pleje hos Rasmus Nielsen Balle og Jens på 7 år, der kommer i pleje hos Søren Nielsen.

I forbindelse med søsteren Anne Nielsdatters død i 1777 afholdes der en auktion, hvor Christen Nielsen Kop køber 6 træ tallerkner og en hue for  henholdsvis 3 mark og 15 skilling. 

Skiftet efter Rasmus Nielsen Balle fortæller os, hvilke søskende Christen Nielsen Kop havde. Kigger man i Haldum kirkebog, vil man se, at Niels Christensen Balle og Else Koppes netop får børnene Rasmus, Anne og Søren. I 1736 får parret desuden en søn Thomas, som ikke er nævnt i skiftet efter Rasmus Nielsen Balle.

Der bliver født en Christen Nielsen i 1722. Alderen passer ikke, men alt andet indikerer, at Christen Nielsen Kops forældre er Niels Balle og Else Koppes.