Her er du: Danmark Aarhus Amt Elev sogn Peder Nielsen og Anne Pedersdatter

Lidt om.

Historien om Peder Nielsen begynder i Norring, Foldby sogn. Han er født i 1787 og søn af Niels Pedersen Brask og Anne Jensdatter. Peder Nielsen bliver hjulmand og bosætter sig i Elev. Men inden da er han i Lisbjerg, hvor han i 1811 bliver gift med Anne Pedersdatter, som på det tidspunkt tjerner i Terp.

Som sin mand, Peder Nielsen, er Anne også født i 1787. Hun er datter af den jordløse husmand Peder Rasmussen og Karen Sørensdatter.

Peder og Anne får 6 børn, en dreng og 5 piger, hvoraf Karen tilsyneladende bliver boende hos sine forældre, bortset fra en periode, hvor hun tjener hos en lokal landmand, hvilket fremgår af folketællingen fra 1834.

Peder Nielsen dør i 1851 og enken får tilladelse til at hensidde i uskiftet bo. Da hun på et tidspunkt ikke kan længere, kommer hun på aftægt hos datteren, Karen Pedersdatter, og hendes mand Anders Pedersen. Anne Pedersdatter dør i 1875. Det har ikke været muligt at finde en aftægtskontrakt,men da Anders Pedersen køber et hus i Elev af Niels Andersen Brandt fra Grundfør-Søften Mark i 1855, står der at Peder Hjulmands Enke skal have fri afbenyttelse af huset i hendes levetid. Adkomst fra den 2. juli 1845. (Hasle med flere herreder 1856-1857, opslag 153 i arkivalier-online.) 

Man må antage, det har været en beskeden tilværelse i Elev, idet parrets efterladenskaber medgår til begravelsesomkostningerne og således bliver der intet at arve.